Over ons

IMG_6895

Over ons

Stichting Jongeren Die het Kunnen (JDK) richt het vizier op Jongeren met een (licht)verstandelijke beperking en/of gedragsproblemen. JDK richt zich op het versterken van sociale vaardigheden en zelfwaarde waardoor de deelnemers een grotere kans hebben een rol te vinden in de samenleving die recht doet aan hun capaciteiten. Stichting JDK legt de lat hoog: voorbereiding op betaald werk is met elke deelnemer de inzet.

Door middel van het aanbieden van naschoolse sport- dans- muziek- en andere fysieksociale activiteiten vindt JDK de ingang om de deelnemers hun kwaliteiten positief te laten ervaren. Stichting JDK behandelt elk kind als uniek, en heeft ook oog voor de ondersteuningsbehoefte van elk uniek kind. Daarbovenop is JDK niet kinderachtig: in de context van gezamenlijke inspirerende activiteiten plus individuele aandacht wordt gezamenlijk met de jongeren gewerkt aan een positieve toekomst in de maatschappij.

Stichting JDK werd in mei 2012 gestart door sociaalpedagoog Virgil Tevreden. De Stichting wordt ondersteund door Stadsdeel Amsterdam Zuidoost, en is op zoek naar nieuwe partners om het succes van de experimentele fase uit te breiden. De Stichting staat ingeschreven in de Kamer van Koophandel te Amsterdam, onder nummer 5550214.

Missie

Stichting Jongeren Die het Kunnen stelt zich ten doel lichtverstandelijk gehandicapte jongeren te versterken in hun potentieel. Een afgeleid doel is maatschappelijk bewustzijn over deze groep op gang te brengen. Beide doelen worden gediend door met deze ingewikkelde en weggestopte groep successen te boeken, en die zichtbaar te maken.

De boodschap aan de deelnemers is: Jij kunt ook een positieve rol vervullen in de maatschappij (ja, ook jij kunt het!). Het hoogste doel waarnaar met alle deelnemers wordt toegewerkt is het vinden van betaald werk.

De boodschap aan het publiek is: Blijf niet hangen in eisen die sommige jongeren niet kunnen waarmaken. Kom kijken, kom meedoen, en steun Stichting JDK. Dat kan als vrijwilliger, als financiële partner, als pro bono partner, en als toekomstige werkgever.

Geschiedenis

Stichting Jongeren Die het Kunnen (JDK) werd in mei 2012 opgericht door Virgil Tevreden (Amsterdam, 1987). Virgil was reeds op jonge leeftijd actief in zijn buurt, Amsterdam Zuidoost. Hij manifesteerde zich onder andere in sportclubs, musicalproducties, en bij IMC Weekendschool, waar hij regelmatig optrad als studentwoordvoerder richting sponsors en de pers.

Virgil Tevreden koos voor een opleiding tot leraar voor ‘lastige’ jongeren. Zijn studiemotivatie was helder: “Ik zie om me heen heel veel jongens verzanden in negatief gedrag, en heel veel volwassenen die daar totaal niet mee om kunnen gaan. Ik begrijp die jongens. Ik sta te trappelen om iets positiefs met hen te doen.”
Virgil werkt sinds 2006 als persoonlijk jongerenbegeleider bij de Orionschool Kingma te Amsterdam Zuidoost. Door zijn werkervaring drong een maatschappelijk probleem zich ten volle aan hem op: “Jongeren met een laag IQ plus gedragsproblemen besteden hun vrije tijd niet zinvol. Buiten school en thuisvervallen zij vooral in negatieve verleidingen.”
Het docentschap was voor Virgil niet voldoende om zijn idealen te verwezenlijken. Al werkend kwam hij tot het inzicht dat ‘zijn’ jongens juist ook buiten school aandacht, structuur, aanmoediging, en sociaal positieve activiteiten nodig hebben. Zo ontstond zijn idee voor Stichting JDK.
Bij JDK worden jongeren met een (licht) verstandelijk beperking plus gedragsproblemen versterkt in hun sociale vaardigheden, zelfwaarde en maatschappelijke perspectieven. JDK biedt professioneel begeleide naschoolse opvang op de gebieden van (onder andere) sport, dans en theater. De activiteiten staan onder leiding van vakexperts. Samen met hen legt Virgil de basis voor een positieve toekomst. Stichting JDK heeft als doel al haar deelnemers voor te bereiden op een rol in de samenleving die recht doet aan hun capaciteiten: meedoen in een ‘normale’ (sport)club, een stage, en uiteindelijk betaald werk.
Alle steun aan JDK is welkom: financieel en pro-bono. Naast financiële ondersteuning is JDK altijd op zoek naar: locaties voor activiteiten, gepassioneerde instructeurs, stevige stagebegeleiders, onverschrokken chauffeurs, en onconventionele werkgevers. Aanmelden? Graag! info@jongerendiehetkunnen.nl

Bestuur

Voorzitter: Heleen Terwijn

Heleen Terwijn (1967) studeerde Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en volgde postdoctoraal de opleiding tot Psychotherapeut te Leiden. In 1998 richtte ze IMC Weekendschool op, een school voor aanvullend onderwijs waar pre-tieners gedurende drie jaar elke zondag lessen volgen van gepassioneerde vakexperts, met als doel jeugdige motivatie levend te houden en te voeden . Terwijn is Directeur Strategie van IMC Weekendschool en doet bij de Amsterdam School for Social Science Research onderzoek naar de sociale determinanten van motivatie voor studie en werk. Zij bekleedt diverse bestuurs- en adviseursfuncties, onder andere bij Save the Children Nederland en bij het German Marshall Fund of the United States.

Haar motivatie voor Stichting JDK luidt: “Virgil Tevreden doorvoelt en concretiseert dat alle jongeren positief kunnen bijdragen aan de maatschappij. Zijn onconventionele aanpak om ook de minst cognitief begaafde jongeren voor te bereiden op een gewaardeerde rol in de samenleving verdient ons aller steun.”

HT mei2013 

 

Penningmeester: Hans van Hoeij

Hans van Hoeij (1973) studeerde Econometrie aan de Universiteit Tilburg en volgt momenteel een Executive Master in Finance & Control aan het Energy Delta Institute te Groningen. Als zelfstandig financieel adviseur helpt hij bedrijven in de energie- en telecomsector met strategische en operationele vraagstukken. Daarvoor werkte hij als extern- en intern adviseur bij onder andere PriceWaterhouseCoopers, IBM en Essent. In zijn werk is hij altijd bezig met het beter en efficiënter maken van bedrijven en bedrijfsprocessen. Een cruciale factor daarin zijn de medewerkers van bedrijven; het ontsluiten van hun potentieel is de sleutel tot het succes van een bedrijf.

Hierin schuilt ook zijn motivatie voor Stichting JDK: “Virgil weet als geen ander deze, in ogen van velen, lastige en moeilijk te begeleiden jongeren te motiveren om het beste uit zichzelf naar boven te halen en zo kansen voor zichzelf te creëren in de maatschappij. En dat ook nog eens met beperkte middelen.”

Bruiloft Bas&Caro

 

Secretaris: Anne Struijs

Anne Struijs (1981) studeerde Natuurwetenschap & Innovatiemanagement aan de Universiteit Utrecht. In 2007 startte zij als management trainee bij Essent, waar ze sindsdien verschillende product ontwikkeling functies vervult bij commerciële afdelingen. Maatschappelijk betrokken is Struijs altijd geweest. In haar werk is ze gemotiveerd om vanuit een commerciële omgeving de energietransitie naar duurzaamheid realiseren. Duurzaamheid is breder dan ‘groene energie,’ het principe is rendabel functioneren – nu en met het oog op toekomstige generaties. Om meer betrokken te raken bij andere bevolkingsgroepen, met name in haar woonplaats Amsterdam, heeft zij zich gemeld bij JDK waar ze gevraagd werd zitting te nemen in het bestuur.

Haar motivatie voor Stichting JDK: de inspiratie en energie van Virgil Tevreden ondersteunen op proces en structuur opdat hij kan excelleren in zijn rol; bijdragen aan een solide organisatiebasis, voor een mooie toekomst van zoveel mogelijk Jongeren Die het Kunnen.

foto

 

JaarverslagMedewerkers

Donovan Morée

Donovan Morée

Ik ben Donovan Morée, 27 jaar en ben woonachtig in Amsterdam-Noord.

Sinds maart 2015 ben ik 3 dagen in de week werkzaam voor stichting Jongeren Die het Kunnen. In de afgelopen maanden heb ik veel aan de jongeren mee kunnen geven zowel op het sociale als op het sportieve vlak, Daarnaast heb ik ook heel veel van de jongeren zelf mogen leren. Ze blijven mij iedere keer weer verbazen.Ik heb de afgelopen maanden gemerkt dat onze jongeren tot heel veel in staat zijn zolang ze daar maar op geattendeerd worden en gemotiveerd in worden. Daar komt natuurlijk bij dat wij als begeleiders zelf ook het goede voorbeeld moeten geven. Ik voel mij oprecht gezegend om met deze jongeren te kunnen en mogen werk
en en ze te helpen om tot grote hoogtes te reiken.

 

Ilyasse Benmerieme

Ilyasse BenmeriemeIk ben Ilyasse Benmerieme, 29 jaar en ben woonachtig in Amsterdam-west

Momenteel volg ik de opleiding sportagoog. Jongeren stimuleren en motiveren doormiddel van sport is waar ik goed in ben en waar ik ontzettend van hou. Met veel enthousiasme hoop ik dit nog meer uit te kunnen breiden en hier als begeleider van de naschoolse sportactiviteiten bij JDK nog veel meer uit te halen.

Stichting JDK zal voor mij een nieuwe uitdaging zijn waar ik mijn tanden in zal zetten. Ik kijk er erg naar uit om met de jongeren te werken en ze te helpen om zich verder te ontwikkelen en al het positieve uit eruit te halen, dit doen we door middel van sport toe te passen.

 

 

Team JDK

Team JDK