Over ons

IMG_6895

Over ons

Stichting Jongeren Die het Kunnen (JDK) richt het vizier op Jongeren met een (licht)verstandelijke beperking en/of gedragsproblemen. JDK richt zich op het versterken van sociale vaardigheden en zelfwaarde waardoor de deelnemers een grotere kans hebben een rol te vinden in de samenleving die recht doet aan hun capaciteiten. Stichting JDK legt de lat hoog: voorbereiding op betaald werk is met elke deelnemer de inzet.

Door middel van het aanbieden van naschoolse sport- dans- muziek- en andere fysieksociale activiteiten vindt JDK de ingang om de deelnemers hun kwaliteiten positief te laten ervaren. Stichting JDK behandelt elk kind als uniek, en heeft ook oog voor de ondersteuningsbehoefte van elk uniek kind. Daarbovenop is JDK niet kinderachtig: in de context van gezamenlijke inspirerende activiteiten plus individuele aandacht wordt gezamenlijk met de jongeren gewerkt aan een positieve toekomst in de maatschappij.

Stichting JDK werd in mei 2012 gestart door sociaalpedagoog Virgil Tevreden. De Stichting wordt ondersteund door Stadsdeel Amsterdam Zuidoost, en is op zoek naar nieuwe partners om het succes van de experimentele fase uit te breiden. De Stichting staat ingeschreven in de Kamer van Koophandel te Amsterdam, onder nummer 5550214.

Missie

Stichting Jongeren Die het Kunnen stelt zich ten doel lichtverstandelijk gehandicapte jongeren te versterken in hun potentieel. Een afgeleid doel is maatschappelijk bewustzijn over deze groep op gang te brengen. Beide doelen worden gediend door met deze ingewikkelde en weggestopte groep successen te boeken, en die zichtbaar te maken.

De boodschap aan de deelnemers is: Jij kunt ook een positieve rol vervullen in de maatschappij (ja, ook jij kunt het!). Het hoogste doel waarnaar met alle deelnemers wordt toegewerkt is het vinden van betaald werk.

De boodschap aan het publiek is: Blijf niet hangen in eisen die sommige jongeren niet kunnen waarmaken. Kom kijken, kom meedoen, en steun Stichting JDK. Dat kan als vrijwilliger, als financiële partner, als pro bono partner, en als toekomstige werkgever.

Geschiedenis

Stichting Jongeren Die het Kunnen (JDK) werd in mei 2012 opgericht door Virgil Tevreden (Amsterdam, 1987). Virgil was reeds op jonge leeftijd actief in zijn buurt, Amsterdam Zuidoost. Hij manifesteerde zich onder andere in sportclubs, musicalproducties, en bij IMC Weekendschool, waar hij regelmatig optrad als studentwoordvoerder richting sponsors en de pers.

Virgil Tevreden koos voor een opleiding tot leraar voor ‘lastige’ jongeren. Zijn studiemotivatie was helder: “Ik zie om me heen heel veel jongens verzanden in negatief gedrag, en heel veel volwassenen die daar totaal niet mee om kunnen gaan. Ik begrijp die jongens. Ik sta te trappelen om iets positiefs met hen te doen.”
Virgil werkt sinds 2006 als persoonlijk jongerenbegeleider bij de Orionschool Kingma te Amsterdam Zuidoost. Door zijn werkervaring drong een maatschappelijk probleem zich ten volle aan hem op: “Jongeren met een laag IQ plus gedragsproblemen besteden hun vrije tijd niet zinvol. Buiten school en thuisvervallen zij vooral in negatieve verleidingen.”
Het docentschap was voor Virgil niet voldoende om zijn idealen te verwezenlijken. Al werkend kwam hij tot het inzicht dat ‘zijn’ jongens juist ook buiten school aandacht, structuur, aanmoediging, en sociaal positieve activiteiten nodig hebben. Zo ontstond zijn idee voor Stichting JDK.
Bij JDK worden jongeren met een (licht) verstandelijk beperking plus gedragsproblemen versterkt in hun sociale vaardigheden, zelfwaarde en maatschappelijke perspectieven. JDK biedt professioneel begeleide naschoolse opvang op de gebieden van (onder andere) sport, dans en theater. De activiteiten staan onder leiding van vakexperts. Samen met hen legt Virgil de basis voor een positieve toekomst. Stichting JDK heeft als doel al haar deelnemers voor te bereiden op een rol in de samenleving die recht doet aan hun capaciteiten: meedoen in een ‘normale’ (sport)club, een stage, en uiteindelijk betaald werk.
Alle steun aan JDK is welkom: financieel en pro-bono. Naast financiële ondersteuning is JDK altijd op zoek naar: locaties voor activiteiten, gepassioneerde instructeurs, stevige stagebegeleiders, onverschrokken chauffeurs, en onconventionele werkgevers. Aanmelden? Graag! info@jongerendiehetkunnen.nl

Bestuur

Voorzitter: Heleen Terwijn

Heleen Terwijn (1967) studeerde Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en volgde postdoctoraal de opleiding tot Psychotherapeut te Leiden. In 1998 richtte ze IMC Weekendschool op, een school voor aanvullend onderwijs waar jongeren drie jaar lang elke zondag lessen volgen van gepassioneerde vakexperts, om de maatschappij en zichzelf te leren kennen. Terwijn is Directeur Strategie van IMC Weekendschool en doet onderzoek naar de sociale determinanten van motivatie voor studie en werk. Zij bekleedt diverse bestuurs- en adviseursfuncties, onder andere bij Save the Children Nederland, Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het German Marshall Fund of the United States.
Over JDK zegt ze: “Virgil Tevreden laat zien dat ook de aller-lastigste jongeren een positieve rol kunnen spelen in de maatschappij. Hij boekt fantastische resultaten met de jongeren, en leidt trainers op in zijn aanpak. JDK verdient brede maatschappelijke steun omdat elke investering zich terugbetaalt in een betere maatschappij, en een beter leven voor Jongeren Die het Kunnen.”

HT mei2013 

 

Penningmeester: Hans van Hoeij

Hans van Hoeij (1973) studeerde Econometrie aan de Universiteit Tilburg en volgde postdoctoraal de opleiding Executive Master in Finance & Control aan het Energy Delta Institute te Groningen. Als zelfstandig financieel adviseur helpt hij financiële afdelingen van bedrijven met strategische en operationele vraagstukken. Daarvoor werkte hij als extern- en intern adviseur bij onder andere PriceWaterhouseCoopers, IBM en Essent. In zijn werk is hij altijd bezig met het beter en efficiënter maken van bedrijven en bedrijfsprocessen. Een cruciale factor daarin zijn de medewerkers van bedrijven; het ontsluiten van hun potentieel is de sleutel tot het succes van een bedrijf.
Hierin schuilt ook zijn motivatie voor Stichting JDK: “Virgil weet als geen ander deze, in ogen van velen, lastige en moeilijk te begeleiden jongeren te motiveren om het beste uit zichzelf naar boven te halen en zo kansen voor zichzelf te creëren in de maatschappij. En dat ook nog eens met beperkte middelen.”

Bruiloft Bas&Caro

 

Secretaris: Anne Struijs

Anne Struijs (1981) studeerde Natuurwetenschap & Innovatiemanagement aan de Universiteit Utrecht. In 2007 startte zij als management trainee bij Essent, waar ze sindsdien verschillende product ontwikkeling functies vervult bij commerciële afdelingen. Maatschappelijk betrokken is Struijs altijd geweest. In haar werk is ze gemotiveerd om vanuit een commerciële omgeving de energietransitie naar duurzaamheid realiseren. Duurzaamheid is breder dan ‘groene energie,’ het principe is rendabel functioneren – nu en met het oog op toekomstige generaties. Om meer betrokken te raken bij andere bevolkingsgroepen, met name in haar woonplaats Amsterdam, heeft zij zich gemeld bij JDK waar ze gevraagd werd zitting te nemen in het bestuur.

Haar motivatie voor Stichting JDK: de inspiratie en energie van Virgil Tevreden ondersteunen op proces en structuur opdat hij kan excelleren in zijn rol; bijdragen aan een solide organisatiebasis, voor een mooie toekomst van zoveel mogelijk Jongeren Die het Kunnen.

foto


 

Secretaris: Léon Blits

Léon Blits (1973) starte, met een bachelor voor Werktuigbouwkunde Productontwikkeling aan de Technische Hogeschool Rijswijk, zijn carriere bij IBM als Server Consolidatie Specialist in 1999. Vervolgens bekleedde hij verschillende managementfuncties binnen diverse IBM afdelingen. Door zijn jarenlange leidinggevende ervaring en vanuit zijn huidige positie als Director van IBM Global Financing Benelux, is Léon Blits een expert in bedrijfstransformatie en een gewaardeerde adviseur op het gebied van financiele flexibiliteit als kritische succesfactor voor bedrijven in de economie van vandaag.

Waarom zijn steun voor JDK: “Alles wat je wilt bereiken in je leven hangt af van je persoonlijke houding en kansen die je krijgt”. De invloed van de omgeving waarin je leeft en bent opgegroeid spelen daarbij een essentiele rol.
Stichting JDK leert jongeren uit kansarme omgevingen een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Een steun aan JDK is een kans voor alle jongeren die iets kunnen.

HT mei2013 

 

Jaarverslag
Medewerkers

Donovan Morée

Donovan Morée

 

Ik ben Donovan Morée, 29 jaar, woonachtig in Amsterdam-Noord.
Sinds maart 2015 ben ik 3 dagen in de week werkzaam voor stichting Jongeren Die het Kunnen. In de afgelopen maanden heb ik veel aan de jongeren mee kunnen geven zowel op het sociale als op het sportieve vlak, Daarnaast heb ik ook heel veel van de jongeren zelf mogen leren. Ze blijven mij iedere keer weer verbazen.
Ik heb de afgelopen maanden gemerkt dat onze jongeren tot heel veel in staat zijn zolang ze daar maar op geattendeerd worden en gemotiveerd in worden. Daar komt natuurlijk bij dat wij als begeleiders zelf ook het goede voorbeeld moeten geven.
Ik voel mij oprecht gezegend om met deze jongeren te kunnen en mogen werk
en ze te helpen om tot grote hoogtes te reiken.

 

Mwanini Makangira

Mwanini Makangira

 

Mijn naam is Mwanini Makangira, ik ben 23 jaar oud, woonachtig in Amsterdam oud west.

In 2016 heb ik de studie culturele en maatschappelijke vorming afgerond waarbij ik een eigen onderneming combineerde tijdens mijn studie. Deze onderneming richtte zich op evenementen voor jongeren vanaf 16 jaar.

Daarbij heb ik veel jongerenwerk gedaan voornamelijk meidenwerk bij stichting Swazoom, waar ik workshops en andere activiteiten organiseerde en begeleiden gericht op de eigen kracht van de meiden.

Bij stichting jongeren die het kunnen hoop ik wederom jonge meiden te inspireren om te geloven in hun eigen kracht en deze ontwikkeling samen met hun te ondergaan.

 

 

 

Quincy Menso

Quincy Menso

 

Ik ben Quincy Menso, 29 jaar oud en woonachtig in Amsterdam-Zuidoost

Sinds September 2017 heb ik mij bij het JDK team aangesloten.
voor mij betekent dit een nieuw avontuur.

Ik heb in het verleden al diverse workshops gegeven aan jongeren.
Met jongeren werken ervaar ik als prettig maar zeer zeker ook als leerzaam.

Het klinkt misschien heel cliché maar de jongeren zijn de toekomst en ik voel me vereerd om deze jongeren daarbij een handje te helpen.

 

 

 

Dajana Marusic

 

Mijn naam is Dajana, 23 jaar en wonend in het centrum van Amsterdam.
Sinds november 2016 ben ik werkzaam voor de Stichting Jongeren Die Het Kunnen en ondersteun ik als zorgcoördinator mijn collega Virgil Tevreden.

Ik ben opgeleid als pedagoge waarin ik mij heb gespecialiseerd in de coaching en begeleiding van adolescenten. Mijn hart ligt dan ook bij het creëren van kansen en het bieden van vaardigheden voor deze jongeren.

Mijn uiteindelijke doel is om de capaciteiten van de jongeren te versterken en hen te ondersteunen in de ontwikkeling van hun sociaal-emotionele en cognitieve vaardigheden. Ik ben zeer gedreven om met dit gemotiveerde team aan de slag te gaan en om een sportief, ondersteunend en positief leerklimaat te behouden voor deze jongeren.

 

 

 

Randell Thorpe

Randell Thorpe

 

Ik ben Randell Thorpe, 27 jaar en woonachtig in Amsterdam Zuid-oost.
Afgelopen jaren heb ik de sport “American football” beoefend op het hoogste niveau in Nederland.
In Februari 2016 heb ik de opleiding “Jongerencoach” op Hbo niveau afgerond. Deze kennis en vaardigheden wil ik toepassen in mijn tijd bij de stichting.
Er zijn nog teveel jongeren met veel potentie die deze helaas niet optimaal benutten. Dit komt naar mijn mening door dat de meeste jongeren niet op de hoogte zijn van hun eigen kwaliteiten en niet altijd de juiste coaching krijgen.
Mijn doel is om de jongeren te laten in zien waar zij toe in staat zijn, hun te laten geloven in hun eigen kracht en deze door te ontwikkelen.

 

 

Ranje Salih

 

Mijn naam is Ranje Salih, ik ben 19 jaar en ben woonachtig in Leerdam.
Op dit moment studeer ik Sociaal Pedagogische Hulpverlening en ik zal het komende jaar stagelopen bij JDK.

Ik vind het belangrijk om de jongeren te ondersteunen in het inzetten van hun kwaliteiten om hen hiermee wat te leren waar zij baat aan zullen hebben in de toekomst.
Naast dat ik hoop de jongeren wat bij te leren, weet ik zeker dat ik ook veel van de jongeren zelf zal gaan leren. Na mijn studie wil ik ook graag werken met jongeren, omdat ik veel energie en motivatie uit deze doelgroep haal, waardoor ik geniet van het werk wat ik verricht.

Jongeren Die het Kunnen zie ik als een plek waar de jongeren hun kwaliteiten kunnen delen en dat ook gewaardeerd wordt door de begeleiders.
Ik merkte al gauw dat de jongeren ook de begeleiders waarderen voor hun ondersteuning en juist die wederzijdse waardering vind ik zo mooi aan mijn taak als begeleider.

 

 

Miguel Fenno

 

Ik ben Miguel Fenno, 24 jaar en ben woonachtig in Amsterdam-zuidoost.
In november 2015 ben ik begonnen met stage lopen bij JDK mijn functie zal zijn de jongeren begeleiden naar werk en stage.

Ik zal ze helpen met het maken van een cv en motivatie brieven. iedereen die graag wilt werken is welkom ik zal zoveel mogelijk kijken wat de kwaliteiten zijn van de jongeren en met die informatie de meest geschikte werk of stage voor ze proberen te vinden.

Het enige wat ik nodig heb is een goede motivatie omdat ik geloof dat de jongeren het kunnen.

 

 

Marves Lesimanuaja

 

Ik ben Marves Lesimanuaja, 18 jaar en ben woonachtig in Amsterdam oost.
Ik zit in mijn laatste jaar Maatschappelijke Zorg en heb ervoor gekozen om mij aan te sluiten bij Stichting Jongeren Die het Kunnen. Ik loop nu sinds 6 september stage bij de vestiging in zuidoost op de woensdag en donderdag.
De reden waarom ik voor Jongeren Die het Kunnen heb gekozen is, omdat bij JDK wij de jongeren bereiken doormiddel van sport en hen ook wat laten bereiken. Daarbij komen er aspecten bij kijken die de jongeren hun leven lang kunnen toepassen. JDK brengt verandering in de levens van de jongeren en daar wil ik graag deel uit van maken.
Ik geloof in de jongeren en samen komen we verder!

 

 

Jervin Nelson

 

Mijn naam is Jervin, ik ben 24 jaar en ik woon sinds kort weer in Amsterdam.
Mijn doel bij JDK is om het beste uit de jongeren te halen, en ze te motiveren.

Ik herken mezelf in de jongeren, zelf had ik gewenst dat er een JDK in mijn tijd was.
Met vallen, opstaan en veel geluk ben ik gekomen waar ik nu ben, en ik wil graag een steentje bijdragen aan een mooie toekomst van de jongeren.

 

 

Team JDK