Over ons

IMG_6895

Over ons

Stichting Jongeren Die het Kunnen (JDK) richt het vizier op Jongeren met een (licht)verstandelijke beperking en/of gedragsproblemen. JDK richt zich op het versterken van sociale vaardigheden en zelfwaarde waardoor de deelnemers een grotere kans hebben een rol te vinden in de samenleving die recht doet aan hun capaciteiten. Stichting JDK legt de lat hoog: voorbereiding op betaald werk is met elke deelnemer de inzet.

Door middel van het aanbieden van naschoolse sport- dans- muziek- en andere fysieksociale activiteiten vindt JDK de ingang om de deelnemers hun kwaliteiten positief te laten ervaren. Stichting JDK behandelt elk kind als uniek, en heeft ook oog voor de ondersteuningsbehoefte van elk uniek kind. Daarbovenop is JDK niet kinderachtig: in de context van gezamenlijke inspirerende activiteiten plus individuele aandacht wordt gezamenlijk met de jongeren gewerkt aan een positieve toekomst in de maatschappij.

Stichting JDK werd in mei 2012 gestart door sociaalpedagoog Virgil Tevreden. De Stichting wordt ondersteund door Stadsdeel Amsterdam Zuidoost, en is op zoek naar nieuwe partners om het succes van de experimentele fase uit te breiden. De Stichting staat ingeschreven in de Kamer van Koophandel te Amsterdam, onder nummer 5550214.

Missie

Stichting Jongeren Die het Kunnen stelt zich ten doel lichtverstandelijk gehandicapte jongeren te versterken in hun potentieel. Een afgeleid doel is maatschappelijk bewustzijn over deze groep op gang te brengen. Beide doelen worden gediend door met deze ingewikkelde en weggestopte groep successen te boeken, en die zichtbaar te maken.

De boodschap aan de deelnemers is: Jij kunt ook een positieve rol vervullen in de maatschappij (ja, ook jij kunt het!). Het hoogste doel waarnaar met alle deelnemers wordt toegewerkt is het vinden van betaald werk.

De boodschap aan het publiek is: Blijf niet hangen in eisen die sommige jongeren niet kunnen waarmaken. Kom kijken, kom meedoen, en steun Stichting JDK. Dat kan als vrijwilliger, als financiële partner, als pro bono partner, en als toekomstige werkgever.

Geschiedenis

Stichting Jongeren Die het Kunnen (JDK) werd in mei 2012 opgericht door Virgil Tevreden (Amsterdam, 1987). Virgil was reeds op jonge leeftijd actief in zijn buurt, Amsterdam Zuidoost. Hij manifesteerde zich onder andere in sportclubs, musicalproducties, en bij IMC Weekendschool, waar hij regelmatig optrad als studentwoordvoerder richting sponsors en de pers.

Virgil Tevreden koos voor een opleiding tot leraar voor ‘lastige’ jongeren. Zijn studiemotivatie was helder: “Ik zie om me heen heel veel jongens verzanden in negatief gedrag, en heel veel volwassenen die daar totaal niet mee om kunnen gaan. Ik begrijp die jongens. Ik sta te trappelen om iets positiefs met hen te doen.”
Virgil werkt sinds 2006 als persoonlijk jongerenbegeleider bij de Orionschool Kingma te Amsterdam Zuidoost. Door zijn werkervaring drong een maatschappelijk probleem zich ten volle aan hem op: “Jongeren met een laag IQ plus gedragsproblemen besteden hun vrije tijd niet zinvol. Buiten school en thuisvervallen zij vooral in negatieve verleidingen.”
Het docentschap was voor Virgil niet voldoende om zijn idealen te verwezenlijken. Al werkend kwam hij tot het inzicht dat ‘zijn’ jongens juist ook buiten school aandacht, structuur, aanmoediging, en sociaal positieve activiteiten nodig hebben. Zo ontstond zijn idee voor Stichting JDK.
Bij JDK worden jongeren met een (licht) verstandelijk beperking plus gedragsproblemen versterkt in hun sociale vaardigheden, zelfwaarde en maatschappelijke perspectieven. JDK biedt professioneel begeleide naschoolse opvang op de gebieden van (onder andere) sport, dans en theater. De activiteiten staan onder leiding van vakexperts. Samen met hen legt Virgil de basis voor een positieve toekomst. Stichting JDK heeft als doel al haar deelnemers voor te bereiden op een rol in de samenleving die recht doet aan hun capaciteiten: meedoen in een ‘normale’ (sport)club, een stage, en uiteindelijk betaald werk.
Alle steun aan JDK is welkom: financieel en pro-bono. Naast financiële ondersteuning is JDK altijd op zoek naar: locaties voor activiteiten, gepassioneerde instructeurs, stevige stagebegeleiders, onverschrokken chauffeurs, en onconventionele werkgevers. Aanmelden? Graag! info@jongerendiehetkunnen.nl

Bestuur

Voorzitter: Heleen Terwijn

Heleen Terwijn (1967) studeerde Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en volgde postdoctoraal de opleiding tot Psychotherapeut te Leiden. In 1998 richtte ze IMC Weekendschool op, een school voor aanvullend onderwijs waar jongeren drie jaar lang elke zondag lessen volgen van gepassioneerde vakexperts, om de maatschappij en zichzelf te leren kennen. Terwijn is Directeur Strategie van IMC Weekendschool en doet onderzoek naar de sociale determinanten van motivatie voor studie en werk. Zij bekleedt diverse bestuurs- en adviseursfuncties, onder andere bij Save the Children Nederland, Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het German Marshall Fund of the United States.
Over JDK zegt ze: “Virgil Tevreden laat zien dat ook de aller-lastigste jongeren een positieve rol kunnen spelen in de maatschappij. Hij boekt fantastische resultaten met de jongeren, en leidt trainers op in zijn aanpak. JDK verdient brede maatschappelijke steun omdat elke investering zich terugbetaalt in een betere maatschappij, en een beter leven voor Jongeren Die het Kunnen.”

HT mei2013 

 

Penningmeester: Hans van Hoeij

Hans van Hoeij (1973) studeerde Econometrie aan de Universiteit Tilburg en volgde postdoctoraal de opleiding Executive Master in Finance & Control aan het Energy Delta Institute te Groningen. Als zelfstandig financieel adviseur helpt hij financiële afdelingen van bedrijven met strategische en operationele vraagstukken. Daarvoor werkte hij als extern- en intern adviseur bij onder andere PriceWaterhouseCoopers, IBM en Essent. In zijn werk is hij altijd bezig met het beter en efficiënter maken van bedrijven en bedrijfsprocessen. Een cruciale factor daarin zijn de medewerkers van bedrijven; het ontsluiten van hun potentieel is de sleutel tot het succes van een bedrijf.
Hierin schuilt ook zijn motivatie voor Stichting JDK: “Virgil weet als geen ander deze, in ogen van velen, lastige en moeilijk te begeleiden jongeren te motiveren om het beste uit zichzelf naar boven te halen en zo kansen voor zichzelf te creëren in de maatschappij. En dat ook nog eens met beperkte middelen.”

Bruiloft Bas&Caro

 

Secretaris: Léon Blits

Léon Blits (1973) starte, met een bachelor voor Werktuigbouwkunde Productontwikkeling aan de Technische Hogeschool Rijswijk, zijn carriere bij IBM als Server Consolidatie Specialist in 1999. Vervolgens bekleedde hij verschillende managementfuncties binnen diverse IBM afdelingen. Door zijn jarenlange leidinggevende ervaring en vanuit zijn huidige positie als Director van IBM Global Financing Benelux, is Léon Blits een expert in bedrijfstransformatie en een gewaardeerde adviseur op het gebied van financiele flexibiliteit als kritische succesfactor voor bedrijven in de economie van vandaag.

Waarom zijn steun voor JDK: “Alles wat je wilt bereiken in je leven hangt af van je persoonlijke houding en kansen die je krijgt”. De invloed van de omgeving waarin je leeft en bent opgegroeid spelen daarbij een essentiele rol.
Stichting JDK leert jongeren uit kansarme omgevingen een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Een steun aan JDK is een kans voor alle jongeren die iets kunnen.

HT mei2013 

 

Jaarverslag

[wpdm_package id=’1456′]
[wpdm_package id=’1455′]
[wpdm_package id=’1176′]
[wpdm_package id=’1033′]
[wpdm_package id=’1040′]
[wpdm_package id=’1035′]

Medewerkers

Donovan Morée

Donovan Morée

 

Ik ben Donovan Morée, 29 jaar, woonachtig in Amsterdam-Noord.
Sinds maart 2015 ben ik 3 dagen in de week werkzaam voor stichting Jongeren Die het Kunnen. In de afgelopen maanden heb ik veel aan de jongeren mee kunnen geven zowel op het sociale als op het sportieve vlak, Daarnaast heb ik ook heel veel van de jongeren zelf mogen leren. Ze blijven mij iedere keer weer verbazen.
Ik heb de afgelopen maanden gemerkt dat onze jongeren tot heel veel in staat zijn zolang ze daar maar op geattendeerd worden en gemotiveerd in worden. Daar komt natuurlijk bij dat wij als begeleiders zelf ook het goede voorbeeld moeten geven.
Ik voel mij oprecht gezegend om met deze jongeren te kunnen en mogen werk
en ze te helpen om tot grote hoogtes te reiken.

 

Randell Thorpe

Randell Thorpe

 

Ik ben Randell Thorpe, 27 jaar en woonachtig in Amsterdam Zuid-oost.
Afgelopen jaren heb ik de sport “American football” beoefend op het hoogste niveau in Nederland.
In Februari 2016 heb ik de opleiding “Jongerencoach” op Hbo niveau afgerond. Deze kennis en vaardigheden wil ik toepassen in mijn tijd bij de stichting.
Er zijn nog teveel jongeren met veel potentie die deze helaas niet optimaal benutten. Dit komt naar mijn mening door dat de meeste jongeren niet op de hoogte zijn van hun eigen kwaliteiten en niet altijd de juiste coaching krijgen.
Mijn doel is om de jongeren te laten in zien waar zij toe in staat zijn, hun te laten geloven in hun eigen kracht en deze door te ontwikkelen.

 

 

 

Chanel-Lyric Belfor

Chanel Belfor

Mijn naam is Chanel-lyric Belfor, ik ben 23 jaar, woonachtig in Landsmeer en ik studeer Toegepaste Psychologie.
Sinds april 2018 ben ik werkzaam voor stichting Jongeren Die het Kunnen.
Mijn hart ligt bij de jongeren en daarom vind ik het belangrijk om de jongeren te ondersteunen in hun sociale en emotionele ontwikkeling.
De jongeren waarderen je heel erg als begeleider, dat geeft extra motivatie om elke dag weer aan de slag te gaan.

 

 

 

Shenilla Davids

Shenilla Davids

Ik ben Shenilla Davids en ben 18 jaar oud.
Ik zit nu in mijn laatste jaar van de opleiding maatschappelijke zorg niveau 4. Ik loop hier stage sinds september 2018 op de dinsdag en de woensdag. De doelgroep van Jongeren die het kunnen leek mij erg interessant en daarom heb ik de keuze gemaakt om bij Stichting Jongeren Die het Kunnen stage te lopen.
Deze doelgroep leek mij interessant, omdat je altijd voor een uitdaging komt te staan en door de uitdagingen ben je ook een soort van verplicht om je eigen grenzen ook te kunnen verleggen en ook aangeven. Ik werk met de meisjes groep met de leeftijdscategorie van 12 tot 18 jaar. En vind ik het erg leuk om deze jongeren te begeleiden en te helpen om goed deel te nemen in de maatschappij.

 

 

 

Evander Chavez

Evander Chavez

Ik ben Evander Chavez, 22 jaar en zit in mijn laatste jaar van de opleiding Maatschappelijke Zorg.
Sinds september 2018, loop ik stage bij stichting Jongeren die het kunnen.
De reden dat ik heb gekozen voor deze stageplaats is natuurlijk de verschillende soorten jongeren waarmee je in aanraking komt. Hierdoor zijn er veel uitdagingen op de werkvloer. Ook is elke dag onvoorspelbaar. In mijn voorgaande stages heb ik gewerkt met vluchtelingen kinderen en ouderen met gedragsproblemen zoals borderline, bipolair stoornis etc. Ik heb geleerd binnen deze stichting om mijn grenzen tijdig aan te geven en kort maar krachtig met de jongeren te communiceren. Doordat ik samen met mijn collega op de jongensgroep in Noord sta, creëer ik een band met de jongeren en volg ik hun groei zowel op school als persoonlijk. Wat dit werk mooi maakt is dat je de jongen helpt met het klaarstomen voor de maatschappij.

 

 

Alex Andrews Garin

Mijn naam is Alex Andrews Garin. Ik ben 27 jaar oud, woonachtig in Amsterdam. Sinds mei 2018 ben ik werkzaam bij Stichting Jongeren die het Kunnen.
Naast JDK, ben ik ook een personal trainer en ik zit op voetbal. Op het gebied van sport, sociale en emotionele ontwikkeling kan ik zeker een bijdrage leveren om de jongeren hiermee zo goed mogelijk te begeleiden.
Ik ga met veel plezier naar het werk omdat elke dag een nieuwe uitdaging is.
Met vriendelijke groet,
Alex Garin

 

 

Denzell

Mijn naam is Denzell, ik ben 24 jaar en ben sinds oktober werkzaam bij Stichting Jongeren Die Het Kunnen.
Ik  heb diverse opleidingen gevolgd waaronder Pedagogisch medewerker niveau 4.
Ik heb mezelf verbonden aan deze stichting omdat de doelgroep me erg aansprak.
Het leek mij een leuke uitdaging om deze jongeren te begeleiden en te ondersteunen in hun ontwikkeling.
Ik hoop op die manier een bijdrage te kunnen leveren wat betreft hun toekomst.  

Kayleigh Hoost

Mijn naam is Kayleigh Hoost, ik ben 18 jaar en woonachtig in Amsterdam. Op dit moment volg ik de opleiding Marketing en Communicatie op het Nova College in Haarlem.
Sinds eind januari 2019 ben ik werkzaam als Marketing en PR stagiaire bij de stichting Jongeren Die het Kunnen.
Mijn werkzaamheden als PR stagiaire zijn vooral  het bijhouden van de social media platformen, foto’s maken en het creëren van content voor de online platformen. Mijn doel is om de Naamsbekendheid van JDK te vergroten.
Als stagiaire bij Stichting Jongeren Die het Kunnen heb ik het hier erg naar mijn zin. Dagelijks maak ik nieuwe dingen mee en leer ik super veel van zowel mijn begeleider als de jongeren.
Deze stichting sprak mij erg aan vanwege de diversietijd. Daarnaast vind ik het fantastisch dat er binnen de stichting aandacht word gegeven aan talentontwikkeling van jongeren en zij zo hun kansen in de maatschappij kunnen vergroten.

Marves Lesimanuaja

Ik ben Marves Lesimanuaja, 20 jaar en ben woonachtig in Amsterdam oost. 
Ik volg de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de Hogeschool van Amsterdam en heb ervoor gekozen om mij aan te sluiten bij Stichting Jongeren Die het Kunnen. Ik loop sinds 6 september 2017 stage bij de vestiging in zuidoost.  
De reden waarom ik voor Jongeren Die het Kunnen heb gekozen is, omdat bij JDK wij de jongeren bereiken doormiddel van sport en hen ook wat laten bereiken. Daarbij komen er aspecten bij kijken die de jongeren hun leven lang kunnen toepassen. JDK brengt verandering in de levens van de jongeren en daar wil ik graag deel uit van maken. 
Ik geloof in de jongeren en samen komen we verder!

Celine van de Kraats

Ik ben Celine van de Kraats, 22 jaar en ik woon in Muiden.
Sinds november 2018 ben ik werkzaam als Zorgcoördinator voor Stichting Jongeren Die het Kunnen. Ik ben opgeleid als HBO Pedagoge en momenteel studeer ik HBO SPH – Jeugdzorgwerker.
Ik heb voor JDK gekozen omdat ik hier mijn afstudeeronderzoek voor mijn HBO Pedagogiek opleiding heb mogen uitvoeren. Ik heb mogen proeven van de sfeer, de mensen en de methodiek. Het voelt aan als een soort familie. Ik heb van Virgil de kans gekregen om deze functie te mogen uitvoeren en ik ben trots dat ik mag zeggen dat ik hier werkzaam ben. Ik ben dan ook zeer gedreven om met dit gemotiveerde team aan de slag te gaan en om een sportief, ondersteunend en positief leerklimaat te behouden voor deze jongeren.
JDK is voor mij een plek waar jongeren met een beperking en/of gedragsproblemen een kans krijgen om zich te kunnen ontwikkelen en ontplooien om zo hun kans in de huidige maatschappij te vergroten. Het is een plek waar zij zichzelf kunnen en mogen zijn. Ieder kind is uniek. Zij zijn jongeren die het kunnen!

 

 

Team JDK